Nu är det ny månad och inte vilken månad som helst tycker barnen. Nu räknar vi ner mot jul och adventskalendrarna åker fram. Vi myser med brasa i klassrummet på morgonen, youyube är bra till mycket 😉 Sen öppnar vi luckorna i vår digitala adventskalender. Bakom luckorna är en kort film om när Tiggy och Beppe testar ngt roligt experiment. I första luckan fick vi se när Tiggy gör en russinhiss. Beppe förklarar sen vad som händer.
Svenska – skriva
Vi läser och skriver för fullt nu. Varje elev arbetar efter sin förmåga. Vi pratar mycket om att bilda meningar när vi skriver. Än så länge kan eleverna själva välja ifall de vill skriva med stora eller små bokstäver men vi försöker uppmuntra dem till att prova på de små. Det är viktigt att ha mellanrum mellan orden och vi tränar på att sätta ut punkt när meningen är slut.
I veckan har eleverna även skrivit inköpslistor. Det tyckte de var riktigt roligt. Nu kan ni säkert få hjälp med den uppgiften hemma! (Att göra det på riktigt tycker de säkert är ännu roligare och är jättebra skrivträning.)
Svenska – läsa
I båda klasserna är det stor spridning på var eleverna ligger i sin läsutveckling. Det viktiga är att varje elev tränar på sin nivå och att vi ser en positiv utveckling. Oavsett om eleven ljudar ihop korta ord eller läser längre texter är det viktigt med repetitionsläsning när ni tränar läsläxan. Det betyder att samma ord/text tränas flera gånger. Då automatiseras texten och läsflytet ökar. När eleverna läser en längre text kan man träna på att läsa lagom fort, pausa vid punkt och läsa med inlevelse. Eleven känner sedan att läsningen flyter bättre för varje gång. Ni föräldrar kan gärna läsa texten en gång för att ge en modell för inlevelse i läsningen. Låt gärna barnet välja en sida som ni tränar extra på och som han/hon vill läsa upp i skolan.
Siktar man på att lästräna lite varje dag så brukar man kunna uppnå 3-4 gånger/vecka.
För att bli en god läsare krävs mycket träning och här kan ni hjälpa ert barn mycket!
Matematik – problemlösning
Den här veckan har vi arbetat med Tangram. Tangram är ett pussel som består av sju speciella bitar, fem rätvinkliga trianglar, en kvadrat och ett parallellogram utan räta vinklar. Färdiglagt bildar det en kvadrat.
Utmaningen är att försöka bilda en viss given figur. Man måste använda alla sju bitarna och dessa får ej överlappa varandra.[1]
Eleverna har klippt ut sitt tangram-pussel och gjort ett fint kuvert att förvara bitarna i.